Tradicions Irlandeses / Irish Traditions

Irish Traditions

Ireland is a country of traditions and folklore. Many of these are about luck and superstition.
There are lots of Irish superstitions to encourage good luck and avoid bad luck. Even today, many people are still quite superstitious in everyday life. For example, they avoid black cats, opening an umbrella indoors or putting shoes on a table. If you need good luck, try hanging a horseshoe on your front door or carrying a rabbit’s foot. The luckiest thing of all is a four-leaf shamrock – but if you find one, don’t tell anyone or your luck will disappear.
Many people believe that fairies still live all over Ireland. The worst thing you can do is to offend one of them because they can bring you bad luck. However, as they are invisible to humans most of the time, you have to be careful! One of the best-known fairies is leprechaun. He’s about a metre tall and usually wears green. Leprechauns think humans are foolish and greedy, and they love tricking us. According to tradition, leprechauns carry two coins. One is gold, the other silver. When a leprechaun buys something with the silver coin, it always returns to him. If she gives you a gold coin, it turns to ashes when he leaves. Female fairies include the banshee and the beautiful merrow. The merrow, who lives in the sea, can be dangerous for sailors and fishermen. The banshee sings a lament when a person dies. Both can appear in different forms, depending on which part of Ireland they are in. This is also true of the ugly, scary pooka. These are nocturnal fairies who enjoy frightening farm animals and farmers.
Irish people are also famous for giving guests a fantastic welcome, so perhaps the luckiest people in Ireland are the people who go there to visit. 



Supersticions i creences

Per exemple, els celtes creien que somiar amb cavalls era un signe clar de bon auguri i que portava molta i bona sort. En canvi és senyal de mala sort que comencis una feina un divendres, que et mudes a una altra casa un dissabte, que caigui cap enrere el seient en què estàs assegut i del qual t'acabes d'aixecar, o trobar-se amb un gat o un gos només sortir de la teva estada.
També asseguraven que l'ànima de l'última persona que havia estat enterrada en un cementiri es trobava lligada a ell i submisa a les altres ànimes fins que una altra posterior la reemplacés, o que si escoltes el so del mussol és que la mort es troba pels voltants. I no se t'acudeixi mai assenyalar amb el dit doncs és el que feien les bruixes antigament per invocar el mal d'ull sobre algú en concret.
Altres supersticions o creences no són tan negatives, com la que anuncia que el setè fill d'un setè fill serà algú molt especial que posseirà poders com el de la clarividència o el de poder guarir amb la simple imposició de les seves mans.
I, ara que és a prop la nit de les fogueres de Sant Joan, (nit del 23 al 24 de juny), no oblidis donar tres voltes completes a una de les fogueres, d'aquesta manera aconseguiràs que la malaltia no et visiti durant tot un any.
És bona sort portar en l'anell de compromís la pedra que es correspongui amb el nostre naixement, encara si aquesta és considerada de les de mala sort.
. Les arracades que porti la núvia en el casament seguiran portant sort en si vida futura.
. És de bona sort mullar amb les llàgrimes del casament el vestit de núvia de manera accidental.
. També és bona sort ser despertada per ocells al matí del casament.
. I finalment, si aquest dia mires al sud quan parts per a l'església, els teus fills seran nens bonics.

Claddagh

Aquest símbol romàntic està compost de dues mans que sostenen un cor coronat. El símbol Claddagh s'utilitza com a mostra dels llaços d'amor, d'amistat i de lleialtat. Alguns creuen que la mà dreta del símbol representa el pare dels Déus Celtes, anomenat Dagda, mentre que la mà esquerra representa la mare de les deesses, Anu. L'esperit Celta místic i universal Beathauile es creu que és la corona. La versió Cristiana d'aquesta llegenda diu que el cor coronat és el símbol de Déu el Pare i les dues mans és el seu fill Crist i l'Esperit Sant.

El Trèvol

Tots aquells que hagin vist un trèvol de tres fulles automàticament pensen a Irlanda. El trèvol és una planta de tres fulles que creix de forma abundant a Irlanda. Algunes persones diuen que Sant Patrici, el patró sant dels Irlandesos usava aquest trèvol per escampar el Cristianisme a Irlanda, les tres fulles de la planta representaven la Santa
 Trinitat, altres diuen que el trèvol i el número 3 són considerats màgics en la tradició Celta , així que es creu que està planta porta bona sort.

La Creu Celta

Aquest símbol és una variació de la creu Cristiana tradicional. Es creu normalment que el cercle que envolta la intersecció de la creu representa la fusió dels camins antics i nous. Es deia que Sant Patrici combinava la creu Cristiana amb la creu del sol, utilitzada pels pagans. Molts historiadors, però, diuen que els monjos irlandesos van usar les creus celtes de pedra fins al segle setè.

El follet

La llegenda del follet i la seva olla d'or és molt coneguda per moltes persones a tot el món. Un follet és com una fada al folklore tradicional Irlandès. Vestit de verd, el follet es dibuixa normalment com un vell barbut de proporcions nanes. Es diu també que fa mal d'amor i entremaliadures de tota mena.

El Arpa IrlandesaAls irlandesos els encantava entretenir els seus convidats tocant l'arpa, durant l'època Gaèlica. Des de llavors ha estat sempre un símbol molt d'Irlanda. L'arpa s'utilitzava en els documents escrits pels monjos benedictins al segle vuitè. També es va encunyar en les monedes fabricades durant l'any 1500. També es va posar en les banderes que s'agitaven al funeral de la Reina Isabel I. L'arpa també apareix en un lloc destacat en la Rebel · lió irlandesa de 1798 i es va convertir en part de la bandera nacional des del segle XVIII al segle XIX.


La Bandera Tricolor de Irlanda

La bandera actual d'Irlanda té tres colors, blanc, ataronjat i verd. Thomas Francis Meagher un Irlandès nacionalista i revolucionari que va lluitar per la independència del seu país contra Anglaterra, va introduir aquesta bandera l'any 1848. Dir que el color blanc al centre representa la pau entre els Irlandesos (representat pel color verd) i els partidaris de l'Anglès Guillermo III d'Anglaterra popularment conegut com "William Henry d'Orange."

Llegendes

1)Entre els éssers mitològics més destacats de l'antiguitat irlandesa, es troben els leprechauns que habitaven l'illa, en essència un tipus de follet que compartia la naturalesa juntament amb altres éssers mitològics. Els Leprechaun fabriquen o arreglen sabates, i es diu que són molt rics, ja que custodien molts atuells de fang plenes de tresors que van ser enterrades en períodes de guerra. Segons la llegenda, si algú aconsegueix fixar la mirada sobre un leprechaun, aquest no pot escapar i t'ha de donar els seus tresors, però en el moment en què es retira la mirada desapareix. No perdis de vista a aquest petit bitllet de loteria!

2) No és estrany que els trèvols siguin un símbol icònic d'Irlanda. Segons la llegenda, són considerats una planta sagrada causa que les seves fulles formaven una tríada, i el número 3 era un dígit místic en la religió celta. Quan va arribar la religió cristiana a l'illa, els trèvols van tornar a prendre un paper importantíssim ja que es diu que Sant Patrici va cristianitzar l'illa gràcies al trèvol. Com que un trèvol de 3 fulls sembla una creu ia més, cada full simbolitza la Santíssima Trinitat, (Pare, Fill i Esperit Sant, tres formes en una sola persona), aquest símbol va ser utilitzat per cristianitzar a l'illa.

3) Sorprèn que en un territori tan petit hi hagi tantes fortaleses, però potser estranyi menys al saber que Eduardo VI va prometre una donació de 10 lliures a tot aquell que construís un castell perquè volia reforçar les fronteres del seu regne. Els castells Irlandesos amaguen tot tipus de secrets, traïcions i assassinats, però també alguns elements menys morbosos; si es vol obtenir el do de l'eloqüència cal besar la pedra de Blarney (Castell de Blarney, sud d'Irlanda) ja que segons la llegenda, si es besa aquesta pedra s'obté aquest preuat do. L'únic problema és que per besar cal mantenir una postura una mica incòmoda, ja que cal seure i inclinar-se cap enrere sobre el buit per poder tocar amb els llavis la mítica pedra. Encara que ara la col · locació d'unes barres salvavides en què poder subjectar converteixen la torticoli en l'únic risc real, abans es corria veritable perill com a preu per obtenir la valuosa elocuencia.4) Sant Patrici, un sant "celestino".

Sant Patrici és famós per les seves bones obres, una de les quals es va iniciar amb la queixa de Santa Brígida al sant perquè considerava injust que les dones haguessin d'esperar a que un home se les declarés. Per aquest motiu, Sant Patrici 'solucionar' el conflicte concedint un dia perquè les dones poguessin declarar als homes, i va ser tan generós que va proposar el 29 de febrer, així que cada 4 anys es pot veure alguna dona agenollant i declarant per demanar la mà. Per això no és d'estranyar que utilitzin l'anell de Claddagh, un anell tradicional irlandès que es lliura com a símbol d'amistat o com anell de compromís. L'anell mostra dues mans entrellaçades que agafen un cor amb una corona sobre ells. Es diu que el cor correspon a l'amor, les mans a l'amistat i la corona a la lleialtat. Segons la tradició, depenent de com es porti l'anell té un significat o un altre;

-A la mà dreta amb el cor apuntant cap a fora vol dir que la persona no manté cap relació, però si està apuntant cap al cos, aquesta persona té el seu cor ocupat.

-A la mà esquerra, si l'anell està apuntant cap a l'exterior vol dir que la persona està compromesa, quan la persona està casada l'anell està apunta cap al cos.

5) L'origen de la seva passió per la cervesa,per tots és coneguda l'afició dels irlandesos per l'alcohol ia la música, per això és habitual trobar cada dia a un grup de música tradicional en algun pub irlandès, on no només es canta i es balla, sinó que de vegades s'expliquen llegendes mitològiques com la història del Diluvi Universal des del punt de vista d'Irlanda. Segons s'explica, el diluvi va afectar l'illa de manera que la va despoblar, i les primeres persones que van tornar a poblar l'illa van ser un cerveser i un distribuïdor de begudes alcohòliques. Des del punt de vista actual, aquesta història sona fins i tot plausible.

Fades

Es diu que les fades provenen d'un poble anomenat tuatha Dé Danann que van huir degut als que ara son les persones d'allà(els gaèlics), es va refugiar en els sidhe(monuments megalitics).
Sidhe, son el refugi de les fades leprechauns:Menció a part, i destacada, mereixen els leprechauns i altres criatures de la mitologia irlandesa, que solen estar associats amb «fortes de fades» o «anells de fades», i que sovint solen ser llocs on es troben antics-celtes o anteriors a aquests-drumlins o moviments de terra.


Normalment adopten la forma d'homes vells que gaudeixen realitzant entremaliadures. El seu ofici és el de fabricar o arreglar sabates. Es diu que són molt rics, ja que custodien molts atuells de fang (calders) plenes de tresors que van ser enterrades en períodes de guerra. Segons la llegenda, si algú aconsegueix fixar la mirada sobre un leprechaun, aquest no pot escapar, però en el moment en què es retira la mirada, desapareix.

St Patrick’s Day


What do people do?
St Patrick’s Day is celebrated in many parts of the world, especially by Irish communities and organizations. Many people wear an item of green clothing on the day. Parties featuring Irish food and drinks that are dyed in green food color are part of this celebration. It is a time when children can indulge in sweets and adults can enjoy a “pint” of beer at a local pub. Many restaurants and pubs offer Irish food or drink, which include:

§ Irish brown bread.
§ Corned beef and cabbage.
§ Beef and Guinness pie.
§ Irish cream chocolate mousse cake.
§ Irish coffee.
§ Irish potato champ, also known as poundies, cally or pandy.
§ Irish stew.
§ Irish potato soup.

Some people plan a pilgrimage to St Patrick’s Purgatory, which is commonly associated with penance and spiritual healing since the early 13th century. It is on Station Island in Lough Derg in County Donegal where St Patrick had a vision promising that all who came to the sanctuary in penitence and faith would receive a pardon for their sins.

Public life
St Patrick's Day is a bank holiday in Northern Ireland (United Kingdom) and the      Republic of Irland.St Patrick’s Day is also a festive occasion in some parts of the world where it is not a public holiday. Therefore traffic and parking may be temporarily affected in streets and public areas where parades are held in towns and cities.

Background
St Patrick is one of the patron saints of Ireland. He is said to have died on March 17 in or around the year 493. He grew up in Roman Britain, but was captured by Irish raiders and taken to Ireland as a slave when he was a young adult. After some years he returned to his family and entered the church, like his father and grandfather before him. He later returned to Ireland as a missionary and worked in the north and west of the country.
According to popular legend, St Patrick rid Ireland of snakes. However, it is thought that there have been no snakes in Ireland since the last ice age. The "snakes" that St Patrick banished from Ireland, may refer to the druids or pagan worshipers of snake or serpent gods. He is said to be buried under Down Cathedral in Downpatrick, Ireland. Ireland’s other patron saints are St Brigid and St Columba.
Luke Wadding, a Franciscan scholar born in 1588 in Waterford, on the south coast of Ireland, was influential in ensuring that the anniversary of St Patrick's death became a feast day in the Catholic Church.Many Catholic churches traditionally move St Patrick's Day to another date if March 17 falls during Holy Week.
Many immigrants from Ireland fled to other parts of the world, including Australia, Canada, the United Kingdom and the Unite States, in the 19th and 20th centuries. Many Irish customs, including the St Patrick’s Day celebrations, became quite popular in these countries. However, much of the interest in the St Patrick’s Day events is largely commercially driven in the 21st century.
Symbols
The most common St Patrick's Day symbol is the shamrock. The shamrock is the leaf of the clover plant and a symbol of the Holy Trinity. Many people choose to wear the color green and the flag of the Republic of Ireland is often seen in St Patrick’s Day parades around the world. Irish brands of drinks are popular at St Patrick’s Day events.
Religious symbols include snakes and serpents, as well as the Celtic cross. Some say that Saint Patrick added the sun, a powerful Irish symbol, onto the Christian cross to create what is now called a Celtic cross. Other Irish-related symbols seen on St Patrick’s Day include the harp, which was used in Ireland for centuries, as well as a mythological creature known as the leprechaun and a pot of gold that the leprechaun keeps hidden.


ST.JORDI

La llegenda de Sant Jordi i el drac



Escultura de bronze de Sant Jordi (Frederic Marès) que es troba al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat
Segons la tradició popular, Sant Jordi era un militar romà nascut al segle III a la Capadòcia (Turquia). El sant, que estava sota les ordres de l'emperador Dioclecià, va negar-se a portar a terme l'edicte de l'emperador que ordenava perseguir els cristians i per aquest motiu va ser ésser martiritzat i decapitat pels seus coetanis. Molt aviat es va començar a venerar com a màrtir a la part oriental de l'Imperi Romà i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura.
La gesta de Sant Jordi i el drac va fer-se popular a tot Europa cap al segle IX i va ser recollida per l'arquebisbe de Gènova, Iacopo da Varazze, més conegut com a Iacobus de Voragine, l'any 1264, en el llibre Legenda sanctorum. En aquesta versió, però, la gesta passava a Líbia.
La versió de la llegenda més popular a Catalunya explica que a Montblanc (Conca de Barberà) hi havia un drac terrible que causava estralls a homes i bèsties. Per apaivagar-lo, s'escollia per sorteig una persona que era donada en sacrifici al monstre. Un dia la sort va assenyalar la filla del rei, que hauria mort a mans de la fera si no hagués estat per l'aparició d'un bell cavaller que es va enfrontar al drac i el va matar. La tradició afegeix que de la sang vessada va néixer un roser de flors vermelles.
Aquesta mateixa llegenda, amb lleugeres variacions, es repeteix en les tradicions populars d'Anglaterra, Portugal o Grècia.

ALTRES FESTIVITATS IMPORTANTS:

  • Fotografies de la presència a la vida diària


  • Creiem que potser en alguns pobles més rurals i més tradicionals potser hi ha un amica d'influència celta i de tradicions, llavorts potser si que creuen en aquests èssers com ara poden ser els leprechauns, els follets..., però també, creiem que actualment en una gran ciutat com és Dublín sent el 10% turistes aquesta essència s'ha perdut i potser el més pròxim que tenen d'aquests èssers són els souvenirs que venen a les botigues o els cartells indicant el museu dedicat a aquest tema simbològic!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada